Vilken färg på gardiner till vita väggar?

Artikel publicerad på: 8 maj 2023
Vilken färg på gardiner till vita väggar?
Allt Inspiration
Hur ska du tänka när du ska välja vilken färg på gardiner du ska ha till vita väggar? Här går vi igenom detta och mycket mer om färgval! 

När det kommer till att välja gardiner finns det en hel uppsjö med färger att välja mellan. Naturligtvis ska du välja en färg du gillar men det finns vissa tips du kan ta till dig för att skapa en mysig och ombonad känsla i rummet.

Här går vi igenom vad du ska tänka på och vilken färg på gardiner till vita väggar som du bör välja!

Välj gardinens färg till vita väggar efter rummets förutsättningar Den stora fördelen med vita väggar är att gardiner i princip i alla färger och mönster passar. Det du istället kan tänka på när du ska välja vilken färg på gardiner till vita väggar du vill ha är rummets förutsättningar.

Är rummet stort och har hög takhöjd kan gardiner i en varmare kulör få väggarna att kännas närmare varandra och rummet får en mer ombonad känsla. Mindre rum kan istället kännas större med gardiner i ljusa och kallare färger.
Ett hett tips är att välja neutrala färger som går ton i ton med de vita väggarna i rummet.

Exempelvis kan beige och ljusgrått passa bra till vita väggar. Det du behöver tänka på är att vitt bryts mot antingen varmt och kallt så när du matchar färg på gardiner med vita väggar kan färgen på gardinerna se annorlunda ut på bilder/gardinprover än hur du upplever gardinerna när du väl hängt upp dem.

Olika färger associeras med vissa värden som kan påverka dig och hur du mår. Exempelvis anses grön vara en lugnande färg medan brun förknippas med stabilitet och trygghet. Att utgå från den klassiska färgläran kan vara bra när du ska välja vilken färg på gardiner till vita väggar du ska ha.

Låt färgerna i ditt hem samspela

Det viktigaste när det kommer till vilken färg på gardiner du ska välja till vita väggar och övrig inredning är att du låter färgerna samspela. Färgerna på väggar, golv, gardiner och möbler behöver samspelas för att harmoni och en ombonad känsla ska skapas i rummet.

Välj färg på dina gardiner efter färglära
● Grönt inslag – Den gröna färgen associeras med naturen och skapar lugn och harmoni i hemmet. Därför passar gröna gardiner bra in i alla typer av rum.

● Blått inslag – Den blåa färgen associeras med himmel och hav vilket lugnar sinnet och hjälper dig att hålla fokus. Därför passar blåa gardiner bra i sovrummet och kontoret.

● Grått inslag – Den gråa färgen är en neutral färg som förknippas med tillförlit och balans.
Därför är grått en perfekt färg för gardiner om du vill balansera upp övriga färger i inredningen.

● Brunt inslag – Den bruna färgen förknippas med jord och symboliserar trygghet och ordning. Eftersom färgen är neutral kan den kombineras med många andra färger och passar i de flesta rum.

● Svart inslag – Den svarta färgen symboliserar kontroll och minimalism. Därför passar denna färg in i stilrena och enkla hem där det mesta går i svart och vitt.

● Vitt inslag – Den vita färgen är ren och enkel. Därför passar vita gardiner in i moderna och minimalistiska hem.

● Gult inslag – Den gula färgen är en glad färg som förknippas med solen. Därför får gula gardiner gärna bli en del av barnrummet.

● Rött inslag – Den röda färgen förknippas med blod och kärlek och är en färg som tar uppmärksamhet. Därför passar röda gardiner bra att hänga upp exempelvis i köket.

Beställ hem gardinprover

Beställ hem färgprover för att se hur färgen på gardinerna bryts mot väggen. Här på Gardinex kan du beställa hem gratis tygprover för olika linnegardiner, sammetsgardiner, hotellgardiner och mörkläggningsgardiner och se hur färgen på gardinerna möter den vita väggfärgen.

På så vis kan du vara säker på att du får precis den känsla du vill komma åt i rummet.
Dela:
  • Produktetikett: Utsåld