Hur breda gardiner ska man ha? | Gardinex

Att välja rätt bredd på gardiner är viktigt för rummet. Här går vi igenom hur breda
gardiner man ska ha och vad man ska tänka på när man väljer bredd!

Hur breda gardiner ska man ha?

Att välja rätt bredd på dina gardiner är viktigt och kan göra en oerhörd skillnad för rummet.

Får du fel gardinbredd kan det förstöra helhetsintrycket av dina fönster och de kan se mindre ut än vad de egentligen är.

Hur breda gardiner ska man då ha? Den frågan svarar vi på här samt ger tips på andra saker att tänka på för att dina gardiner ska skapa en ombonad känsla i ditt hem.

Välj mellan två fasta gardinbredder

På Gardinex måttbeställer du dina gardiner i den längd du önskar. När det kommer till hur breda gardiner du ska ha finns det två fasta bredder att välja mellan: enkelbredd och dubbelbredd.

Men kom ihåg att du kan hänga upp flera gardiner bredvid varandra om du har en bredare vägg.

Du behöver även tänka på att när du hänger upp dina gardiner kommer de inte vara lika breda som måttet för bredden.

Detta eftersom gardinerna veckas för att få ett snyggt fall.

Enkelbredd – 150 cm

Vår ena fasta gardinbredd kallas för enkelbredd och de är 150 cm breda när de är helt utsträckta.

Vid upphängning är Wavegardinen som minst cirka 25 cm och som mest 75 cm bred.

Veckbandsgardinen är som minst cirka 50 cm och som mest 100 cm bred.

Enkelbredd är en bra bredd på gardiner när det bara är en smal bit av väggen du vill täcka, exempelvis om det är ett litet rum eller ett asymmetriskt fönster som är nära väggen på ena sidan.

Har du flera fönster bredvid varandra kan även en enkelbredd användas för att hänga mellan fönstren utan att det blir för mycket tyg.

Dubbelbredd – 300 cm

Vår andra fasta bredd är dubbelbredd.

Dessa gardiner är 300 cm breda när de är helt utsträckta.

Vid upphängning är Wavegardinen som minst cirka 50 cm och som mest 150 cm bred.

Veckbandsgardinen är som minst cirka 75 cm och som mest 200 cm bred.

Dubbelbredd är en bra bredd på gardiner när du du vill täcka mycket yta, exempelvis om du vill täcka en hel vägg fram till där fönstret börjar.

Då kan du behöva flera gardiner av dubbelbredd som du hänger bredvid varandra.

Har du stora fönster är det extra viktigt att välja breda gardiner, annars kan gardinerna se allt för minimalistiska ut i jämförelse.

Hur breda gardiner ska man har för att inte förminska sitt fönster?

Fönster är vackra, visa dem! Beroende på hur du hänger dina gardiner kan du både förminska och förstöra intrycket av dina fönster.

En gardinskena som är lika bred som, eller bara någon decimeter bredare än fönstret, kommer göra att gardinerna täcker ganska mycket av fönstret. Detta gör att fönstret i själva verket ser mycket mindre ut än vad det faktiskt är.

Lösning: Häng gardinerna brett. Gardinskenan ska vara längre än vad fönstret är brett, då kan du placera gardinerna på sidan om fönstret och därmed maxa ljusinsläppet. En bra tumregel är att välja gardiner som är dubbelt så breda som fönstret, då ser det snyggt ut även när gardinerna är fördragna.

Hur breda ska gardiner vara för att inte bli för smala?

De flesta köper ett par gardiner och hänger en gardin på varsin sida av fönstret. Har man ett större fönsterparti kan det lätt se tanigt ut med en smal gardin. Det blir inte proportionerligt med riktigt stora fönster och väldigt smala gardiner.

Lösning: Mer tyg! Fyll ut ordentligt, det blir direkt mycket snyggare och en varmare och lyxigare känsla. Du kan antingen köpa gardiner med dubbelbredd eller välja att köpa en till uppsättning gardiner. För stora fönster gör det en oerhörd skillnad när du får upp extra mycket tyg.

Dubbla gardiner för extra bredd

Ju mer tyg desto bättre! Detta är en bra riktlinje när du ska bestämma dig för hur breda dina gardiner ska vara.

Idag är det populärt att inreda med dubbla gardiner, såkallat hotellkänsla, ett par ljusa och skira gardiner som ger ljusinsläpp och ett par tyngre som får hänga utanför de tunna.

Ska du ha denna lösning får du räkna med att den totala bredden för dina gardiner blir lite mer eftersom de skira gardinerna kommer sticka ut bakom de tjockare gardinerna.

Det gör dock inget att de skira gardinerna hänger en bit in framför fönstret då de fortfarande släpper in mycket ljus.

Vi har ett stort utbud av gardiner i vårt sortiment som alla kan måttbeställas i längd för att passa i ditt rum.

Vi hjälper dig med hur breda gardiner du ska ha

Behöver du hjälp med att ta reda på hur breda dina gardiner ska vara?

På Gardinex har vi lång och gedigen erfarenhet av gardiner och hjälper gärna dig.

Kontakta vår kundtjänst eller boka in en kostnadsfri konsultation så kommer vi ut till dig och tar tillsammans fram den bästa gardinlösningen!

Behöver du hjälp?

Vi hjälper dig på plats med mätning, gardinplanering och tygval. Oavsett om du är en privatperson eller ett företag visar vi dig vägen till det perfekta resultatet. Vi tycker att alla hem och företag förtjänar att ha fina gardiner. Därför erbjuder vi proffshjälp på plats - helt utan kostnad.