Undvik vanliga misstag

Artikel publicerad på: 8 maj 2023
Undvik vanliga misstag
Allt Inspiration

När du ska hänga upp gardiner finns det några saker du behöver tänka på. Här kan du läsa om 5 vanliga misstag när man hänger upp gardiner!

Hur ska gardiner hänga?

Detta är en fråga med många svar eftersom det är en smaksak. Men det finns en del saker du kan tänka på för att dina gardiner ska hänga så snyggt som möjligt och göra att rummet ser större och luftigare ut.

Här ger vi dig tipsen på hur gardiner ska hänga för att ge en ombonad och lyxig känsla!

1. Gardiner ska hänga högt!

Ett av de mest klassiska tipsen när det kommer till hur gardiner ska hänga är att de ska hänga högt.

Med detta menar vi att gardinerna gärna får hänga så nära taket som möjligt och sedan falla hela vägen ner till golvet.

Har du inte möjlighet att montera gardinskenor direkt i taket kan du montera dem på väggen men precis i takhöjd. En bra tumregel är att gardinskenan ska sitta minsta 20 cm ovanför den översta fönsterlisten men ju högre desto bättre då detta förstorar fönstret.

Här på Gardinex har vi gardinskenor som kan monteras såväl i taket som på väggen. De är enkla att montera och det är enkelt att hänga upp dina måttbeställda gardiner.

2. Välj rätt längd

Längden på dina gardiner har stor betydelse. Är de för långa kommer de att släpa i golvet och det finns risk att någon trampar på dem eller att de bli smutsiga. Är de för korta kommer det se konstigt ut och rummet kommer att kännas mindre.

Hur ska gardiner hänga när det kommer till längd då? Här har du två val.

Du kan antingen låta gardinerna hänga så att de svävar precis ovanför golvet. Eller så kan du låta de släpa i golvet med någon centimeter.

Hos oss kan du köpa måttbeställda gardiner för att få exakt den längd du önskar.

3. Ju mer tyg desto bättre

Mycket tyg är att föredra när det kommer till gardiner. Har du en smal gardin bredvid ett stort fönster kommer det se missanpassat ut. En regel att gå efter här är att ha minst dubbelt så mycket tyg som fönstret är brett men du får gärna ha mer. Mycket tyg skapar en varm och ombonad känsla som påminner om ett lyxigt hotellrum.

Vi har två bredder på gardiner att välja mellan:

Singelbredd som har en bredd på 150 cm och dubbelbredd som har en bredd på 300 cm. Har du en bredare vägg kan du naturligtvis hänga upp flera gardiner bredvid varandra för att få upp mer tyg.

4. Antalet gardiner

Hur gardinerna ska hänga beror på fönstret och rummet. Är fönstret centrerat mitt i rummet kan du hänga gardiner på varsin sida om fönstret.

Låt gärna gardinerna täcka väggen och så mycket som möjligt av fönstret få synas för att maximera ljusinsläppet.

Har du olika mycket vägg på varsin sida av fönstret är ett tips att hänga en smalare gardin på den mindre sidan och en bredare gardin på sidan där du har mycket vägg.

Är rummet litet och smalt där det inte finns så mycket vägg kan det räcka med att hänga en smal, tunn gardin på ena sidan om fönstret för att täcka så lite som möjligt av fönstret. tänk dock på att gardinen bör vara lika bred som fönstret så att du kan dra för om det skulle behövas.

Har du flera fönster på rad kan det vara lite trixigt att veta hur gardinerna ska hänga. Finns det vägg mellan fönsterna är det snyggt att även hänga gardiner där.

5. Välj rätt stil

Oavsett hur du ska hänga dina gardiner så gäller det att hitta en stil på gardinerna som passar rummet.

Fundera över vilket rum de ska hänga i. I sovrummet kanske du vill ha ett par mörkare och tjockare gardiner medan det passar bättre med ett par ljusare och tunna gardiner i köket eller vardagsrummet.

Vill du ha hjälp?

På Gardinex hjälper vi gärna dig med rådgivning kring dina nya gardiner. Kontakta vår kundtjänst för mer information eller boka en kostnadsfri konsultation i Malmö, Köpenhamn, Göteborg och Stockholm!

Dela:
  • Produktetikett: Utsåld