Hur långa ska gardiner vara?

Artikel publicerad på: 8 maj 2023
Hur långa ska gardiner vara?
Allt Längd på gardiner

Att välja rätt längd på dina gardiner är viktigt för att få till rätt känsla i rummet. Gardiner som är för korta kommer se märkligt ut medan gardiner som är för långa och släpar för mycket i golvet kommer att se slarvigt ut, dessutom riskerar du att snubbla på dem.

Vilken längd du ska ha på gardiner beror på om du vill att gardinerna ska sväva ovanför golvet eller flöda ut en liten bit på golvet. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer mått på dina gardiner och läs mer hur du ska mäta för att få till rätt längd i din beställning!

Gardiner från tak eller vägg?

Gardiner som får hänga hela vägen från tak till golv ger en lyxig hotellkänsla och en värme som sprider sig i rummet. Dessutom kommer det upplevas som att takhöjden är högre.

Välj gärna bredare gardiner som får hänga längs hela väggen för en mer ombonad känsla.

Hur långa gardiner ska vara när de ska hänga från tak till golv beror vilken takhöjd rummet har och om du har möjlighet att montera gardinskenan direkt i taket. Många föredrar långa gardiner som hänger hela vägen från tak till golv eftersom detta ger en lyxig hotellkänsla.

Ibland är det dock inte möjligt att fästa en gardinskena i taket.

Vårt bästa tips är då att hitta en naturlig linje så högt upp på väggen som möjligt, såsom en list eller en stuckatur, och montera gardinskenan där.

Sätter du gardinerna för nära fönstret finns det en risk att fönstret ser mindre ut än vad det faktiskt är.

Svävande gardiner

Gardiner som svävar precis ovanför golvet ser stilrent och sofistikerat ut. Fördelen med gardiner som svävar en liten bit ovanför golvet är att gardinerna håller sig rena och fräscha längre då de inte kommer i kontakt med damm och smuts på golvet. Det kommer även ge rummet en lite luftigare känsla och få ett väldigt snyggt fall. 

Läs mer om hur du ska mäta här.

Släpande gardiner

Släpande gardiner ger extra struktur ger rummet struktur och personlighet. Ett mjukare tyg hjälper dem att flöda fint på golvet.  Det viktiga här är att det inte blir för mycket. Ett litet släp ger gardinen stabilitet och gör så att vågorna komma att ligga fint. Tänk bara på att släpande gardiner kräver lite mer underhåll och tenderar att samla damm.
 
Läs mer om hur du ska mäta här.
Dela: